Holy & Duleti

 

Ooit wel eens een bang geweest om een belangrijk interview af te moeten zeggen omdat je te roze bent? Ik wel. Gelukkig zei de andere partij af voordat ik mijn reden tot afzegging hoefde prijs te geven.

 

Gisteren was het Duleti, de dag na het belangrijke religieuze festival Holy. Op Holy steekt men wat vuurtjes aan met zonsondergang en wordt er massaal naar de tempel gegaan. Die vuurtjes waren op zich al leuk, omdat die midden in de smalle steegjes in de pol worden aangestoken, tussen de houten huizen. Enorme boel rook natuurlijk.

 

Maar waar het eigenlijk om draait is Duleti, het kleurenfestival. Met Duleti gooit de Hindu-medemens massaal met verf. De reden hervoor is me tot op heden onduidelijk, maar leuk is het wel. s Ochtends beginnen kinderen met verfpoeder te gooien, soms vermengd met water, dan blijft het beter plakken. Later op de dag doen meer mensen mee. Dan wordt het echt een troep.

Eerst met Rutger en Zack, een outback man uit Australie en Marije een rondje door de oude stad gelopen. Veel verf, maar vooral kinderen die het gooien.

 

Toen lunchen. We moesten ons van de restaurant eigenaar wel eerst wassen, voordat we mochten eten. Dat hielp natuurlijk niet.

 

Even een balletje eten....In de middag gingen we op bezoek bij een vriendin van Marije (en al haar familie natuurlijk, want die wonen daar allemaal in de buurt en die willen allemaal graag thee visite). Heel erg leuk om te zien hoe al die meiden (met name) elkaar met verf besmeuren in het midden van de huiskamer. Allemaal lachen en niemand lijkt het erg te vinden dat de muren onder de verf komen te zitten.Daarna af getaaid naar huis om vanaf het dak de chaos onder ons gade te slaan onder het genot van een biertje.

Er zijn verschillende soorten verf, zo vertelden twee Indiers die ons dak op waren gevlucht voor mensen die hen wilden besmeuren. Sommige varianten kan je er zo af wassen, anderen blijven wel dagen zitten. Ik heb denk ik een tussenvariant te pakken gehad. Er zit nog steeds roze in mijn oor en op mijn kruin. Mijn handen willen ook nog niet echt schoon worden.